Op natuurlijke wijze je testosteron verhogen

Calcium en krachtsport: een sterke combinatie

Uit een Turks onderzoek is gebleken dat wanneer men regelmatig sport de testosteron spiegel stijgt. Maar, wanneer men regelmatig sport en extra calcium binnen krijgt, dan is deze verhoging in testosteron nog hoger!

In het onderzoek wordt gekeken naar drie groepen. Groep 1 trainde niet maar gebruikte wel calcium. Groep 2 trainde wel 5 dagen per week en gebruikte ook calcium. Groep 3 trainde wel 5 dagen per week maar gebruikten geen calcium.

Het effect op testosteron was nihil, maar er was wel duidelijk een stijging in vrij testosteron te zien bij de sporters die calcium gebruikten. Vrij testosteron is de testosteron die spiergroei stimuleert. [Bron]

De hoeveelheden calcium die hiervoor geconsumeerd moeten worden zijn bijna 3 keer zo hoog als wij als gemiddelde nederlanders consumeren, en wij zijn het volk dat gemiddeld het meeste calcium binnen krijgt ter wereld. In het onderzoek werd een dosis van 35 mg/kg lichaamsgewicht gebruikt. Voor een persoon van 80kg geldt dat deze 2,8 gram calcium binnen moet krijgen per dag. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor calcium bedraagd 1000 mg (1 gram) en het maximum wordt aangegeven als 2500 mg. Uit het onderzoek zijn geen bijwerkingen naar voren gekomen aan de hoge hoeveelheid calcium die de proefpersonen binnen kregen. Maar dat wil niet zeggen dat er geen bijwerkingen zijn.

Laag-vet dieet verlaagd testosteron

39 mannen gingen van een hoog-vet en laag-vezel dieet over op een laag-vet en hoog-vezel dieet. Dit deden ze gedurende 8 weken. Gemiddeld vielen ze een kilo af in lichaamsgewicht. De conclusie van het onderzoek luidt dat de androgene hormoonniveau’s (o.a. testosteron) met 12% gedaald waren. [Bron]

Blijf dus vooral gewoon vet eten, kies voor de juiste vetten en voldoende cholesterol. Cholesterol speelt een belangrijke rol bij de productie van hormonen, zo ook testosteron.

Knoflook i.c.m. hoog proteïne dieet verhoogd testosteron

Een bedrijf in Japan, Riken, heeft een onderzoek gefinancierd waarin gekeken werd naar het effect van knoflookpoeder op het testosteron niveau van ratten. De ratten werden in 6 groepen opgedeeld, twee groepen kregen voedsel waarvan 10% uit proteine bestond, twee groepen kregen 20% en twee groepen kregen 40% proteïne. Van iedere proteïne koppel kreeg een van de twee groepen extra knoflookpoeder toegediend, de andere groep niet. Conclusie was dat de ratten met een hogere proteïne inname, in combinatie met knoflook een hoger testosteron niveau kregen. Wel moet vermeld worden dat Riken, het bedrijf dat het onderzoek financierde, knoflookpoeder supplementen produceert. [Bron]

Ander onderzoek wijst uit dat extracten van Wilde Knoflook, een afstammeling van de knoflook die wij kennen, het testosteron en LH niveau met 33-72% verhoogt.

Magnesium en krachttraining, 25% testosteron verhoging

Uit een Turks onderzoek is geconcludeerd dat als niet-sporters 10mg magnesium per kg lichaamsgewicht consumeren een hoger testosteron niveau (15%) krijgen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat als je daarbij fanatiek sport, dat je testosteron niveau met 25% kan stijgen bij het gebruik van magnesium. [Bron].

De hoeveelheid magnesium die je moet gebruiken om dit effect te krijgen is niet eens zo hoog. In het onderzoek wordt 10 mg/kg lichaamsgewicht als maatstaaf gebruikt. Voor iemand van 80kg staat dit gelijk aan 800 mg magnesium. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 300 mg voor volwassenen. Er zijn voedingssupplementen op de markt van 500mg per pilletje. Dus deze manier van verhogen van je testosteron is relatief eenvoudig te onderhouden in je dagelijks leven.

Overigens zijn ontbijtgranen, spinazie en noten rijk aan magnesium.

Voor de die-hards: uiensap

Uit een oud onderzoek uit 1967 is gebleken dat uiensap niet alleen de grootte van de testes en hoeveelheid sperma met 25% doet verhogen, maar ook het testosteron niveau in ratten ging omhoog [bron]. Hoewel dit onderzoek redelijk oud is, kan het toch van waarde zijn voor vervolgonderzoek.

Er is namelijk recenter onderzoek dat nog mooiere resultaten laat zien! Deze wetenschappers hebben simpelweg het volgende gedaan: neem een zooitje uien, mik ze in een staafmixer en voer dit 3 weken lang aan een zooitje ratten. Het testosteron niveau van de ratten steeg met 314%!!! Drie keer zoveel testosteron door uiensap. Dit effect is gelijkwaardig aan het effect van Nolvadex en clomid.

Het grootste effect werd waargenomen bij ratten die 1 gram sap per kg lichaamsgewicht toegediend kregen. Voor een persoon van 80kg staat dit gelijk aan 80 gram uiensap. Niet weg te nakken, maar misschien wel het proberen waard? [Bron]

Mocht je hier ervaringen mee hebben of tips hebben hoe je uiensap een soort van drinkbaar kan maken? Ik hoor het graag via het Contactformulier. Alvast bedankt!

Vitamine A: gezond, én het verhoogd testosteron

Er zijn een aantal zeer interessante onderzoeken gedaan naar vitamine A. Een conclusie uit deze onderzoeken is dat een tekort aan vitamine A een lager testosteron gehalte tot gevolg heeft. Vitmaine A is vooral te vinden in lever en levertraan. Wanneer je niet voldoende binnen krijgt van deze voedingsmiddelen bestaat de kans dat je een tekort aan vitamine A hebt, en dus een lager natuurlijk testosteron gehalte. [Bron]

Uit ander onderzoek met mannelijke tweelingen is gebleken dat vitamine A een positief effect heeft op het testosteron niveau. Hierbij is gekeken naar de verschillen in voeding tussen de tweelingen, hieruit is een correlatie gevonden tussen de testosteron niveau’s van de proefpersonen en hun vitamine A consumptie. [Bron]

Dan is er nog de klap op de vuurpijl. Een onderzoek met kinderen die vertraagde puberteit vertoonden. Uit het onderzoek is gebleken dat kinderen die vitamine A en ijzer toegediend kregen sneller de puberteit in gingen dan de kinderen die dat niet kregen. Maar wat nog mooier is, dit effect was hetzelfde effect als hormoontherapie, waarbij testosteron gebruikt wordt om de kinderen te stimuleren te gaan puberen. [Bron]

Dit suggereert dat de kinderen misschien wel gewoon op het juiste moment in hun leven waren gaan puberen als de ouders minimaal 1 keer in de week lever serveerden (er zit veel vitamine A en ijzer in lever).

Kortom, vitamine A, niet alleen heel erg gezond, maar onderzoek suggereert ook nog eens dat het goed is voor een verhoging van je testosteron.

The holy grail voor een hoger testosteron?

Vitamine D is eigenlijk een hormoon. De meeste mensen in westerse culturen hebben een tekort aan vitamine D. Dit komt voornamelijk omdat het te weinig in ons voedsel voor komt en omdat ons lichaam zelf niet genoeg aanmaakt. Ons lichaam maakt het namelijk zelf aan wanneer onze huid in aanraking komt met zonlicht. En dat komt onze huid te weinig nu we continu binnen werken en leven.

Onderzoekers in Oostenrijk hebben onderzocht of dit effect heeft op het testosteron niveau. Ze hebben een groep van 2300 mannen genomen en hun vitamine D niveau in hun bloed opgemeten. Dit hebben ze het hele jaar in de gaten gehouden. Wat bleek. In de zomermaanden, wanneer vitamine D in het bloed hoger is [http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16675146], was het testosteron niveau ook hoger. Daarbij kwam dat 11% van de mannen geen tekort aan vitamine D in hun bloed hadden en significant hoger testosteron bleken te hebben.

In een ander onderzoek uit Duitsland is onderzocht of vitamine D3 effect had op gewichtsverlies van mensen met overgewicht. Uiteindelijk bleek dat vitamine D3 geen siginificant effect had op gewichtsverlies, maar ze vonden wel een significant effect in de verhoging van testosteron van de onderzoeksgroep. [Bron]

Ander onderzoek uit 2010 wees ook uit dat er zeker een significante relatie is tussen het vitamine D hormoon en testosteron. Hoger vitamine D had hoger testosteron tot gevolg [Bron]

Vitamine K uit dierlijke producten verhoogd testosteron

Uit Japans onderzoek is gebleken dat het testosteron niveau van ratten steeg wanneer zij een verhoging van MK-4 toegediend krijgen. MK-4 is een vitamine K variant die in eieren en vlees te vinden is.

Uit hetzelfde onderzoek bleek dat plantaardige vitamine K (MK-1) geen significant effect had op het testosteron niveau van de ratten. [Bron]

Zink voor 40% hoger testosteron, maar is het ook gezond…?

Uit onderzoek met 10 professionele worstelaars is gebleken dat een hoge dosis zinksulfaat het testosteron niveau van de worstelaars met 40% doet stijgen [Bron]. Hiervoor hebben de worstelaars gedurende 4 weken, iedere dag 1 mg zink / kg lichaamsgewicht ingenomen. De gevolgen voor het testosteron niveau zijn erg goed! Het nadeel van deze hoge dosis zink is dat het ronduit ongezond veel is. Uit onderzoeken is een lagere dosis al giftig gebleken. 50 mg zink per dag zal binnen enkele weken een hoger cholesterol veroorzaken en 100 mg zink per dag verdubbeld de kans op prostaatkanker.

Ander onderzoek wees ook uit dat een hoge dosis zink een significant effect heeft op verhoging van je testosteronspiegel. [Bron]

Koninginnengelei, supergezond en 20% meer testosteron

Royal Jelly zou zomaar een hele goede en gezonde testosteron booster kunnen zijn. Royal Jelly, ook wel koninginnengelei genoemd is honing die gemaakt wordt door bijen. De larven krijgen in hun eerste paar dagen deze honing te eten waardoor ze in korte tijd heel snel groeien. Daarna krijgen ze gewone honing als voeding.

Maar de koningin van het nest krijgt haar hele leven deze koninginnengelei als voedsel. De koningin is een stuk groter dan de rest en leeft tot wel 70 keer zo lang als een gemiddelde werkbij. Nu is dit niet volledig toe te schrijven aan de Royal Jelly. De vleugels van de werkbijen slijten namelijk een stuk sneller waardoor ze eerder dood gaan. Toch hebben verschillende onderzoeken aangetoond dat Royal Jelly je testosteron kan verhogen.

In een onderzoek uit Irak kregen ratten waterstof peroxide toegediend om ze kunstmatig impotent te maken. Vervolgens kreeg een deel royal jelly gevoed en een deel niet. Er was ook een groep ratten die geen waterstof peroxide kregen en wel royal jelly gevoed kregen. Ze kregen 1 g/kg lichaamsgewicht. Het effect van de royal jelly was dat de ratten met royal jelly en waterstof peroxide ten opzichte van de ratten met alleen waterstof peroxide meer spermacellen produceerden, gezondere spermacellen produceerden, de testes waren zwaarder en ze hadden een hoger testosteron. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat de ratten die geen waterstof peroxide en wel royal jelly toegediend kregen ook een hoger testosteron kregen. [Bron]

Er is ook onderzoek gedaan naar het effect van Royal Jelly op mensen. Er zijn 83 impotente mannen gebruikt voor dit onderzoek. Deze werden in 4 groepen opgedeeld die allemaal honing kregen vlak voordat ze naar bed gingen.

De eerste groep kreeg honing met 100 mg royal jelly. De tweede groep 50 mg, de derde groep 25 mg en de vierde groep kreeg gewone honing zonder royal jelly. De proefpersonen deden dit gedurende 3 maanden.

Het effect was niet dat ze meer spermacellen maakten, maar ze werden wel actiever. Ook steeg het testosteron in de proefpersonen met 20%. Dit is al mogelijk door dagelijks 25mg Royal Jelly te gebruiken. [Bron]

Een hoge dosis van enkele honderden mg/kg lichaamsgewicht is niet aan te raden, wijst onderzoek op ratten uit. [Bron]

De perfecte stack voor hoger testosteron

Nu is dit allemaal leuk en aardig, maar wie gaat er in hemelsnaam 80 gram uiensap weg zitten nakken iedere dag? Precies, nu denk je het misschien een goed idee te vinden, over een week ben je het zat. Daarom hieronder een betaalbare stack waarbij je niet met alle voedingsmiddelen rekening houdt, maar toch je testosteron flink mee kunt verhogen, op een natuurlijke en gezonde manier.

  • Vitamine D3
  • Levertraan (Vitamine A)
  • Vitamine K2
  • Magnesium
  • Knoflookpoeder
  • Royal Jelly

Voor de rest: eet veel uien wanneer uiensap je iets teveel wordt en let op de gezonde vetten.

Disclaimer

Raadpleeg altijd eerst je dokter of huisarts voordat je een van de genoemde supplementen gebruikt. Deze website bevat slechts een overzicht van mijn persoonlijke mening, niet het advies van een gekwalificeerde arts. Noch proteineshakes.org noch de eigenaar van deze website zijn aansprakelijk voor enig letsel dat kan ontstaan na het in praktijk brengen van de teksten geuit op deze website.
Raadpleeg altijd eerst een arts voordat je een van de genoemde voedingssupplementen gebruikt.

Hoe effectief en gezond?

Sommige van deze voedingsmiddelen zijn erg geschikt om je testosteron te verhogen, maar van sommige moet je zo’n hoge dosis nemen dat het ongezond wordt. Met onderstaande graphic hebben we een visuele representatie gemaakt van de effectiviteit en de mate waarin deze middelen gezond zijn.

Calcium 40
Vet 60
Knoflook 80
Magnesium 85
Uien 70
Vitamine A 90
Vitamine D 95
Vitamine K 80
Zink 20
Royal Jelly 80

Wij zijn vermeld op:

Sanoma Media: Voeding Startpagina
Harst Fitness

Waarvoor dank!